örebro

Nobbar erbjudande om samarbete

Arrangörerna till Örebrofesten säger nej till ett samarbete med det kafé som fått bygglov på stortorget i sommar. Örebro kommuns löfte till att bygga ett kafé spolierar helt planerna på en festival i sommar, menar Johnny Johansson som är en av arrangörerna av Örebrofesten.

- Det är jättesnällt av honom. Vi är tacksamma för att han har den inställningen, men när vi har tittat på storleken på hans byggnad och hans uteservering och den platsen det ligger på, så rent praktiktisk blir det väldigt problematiskt för oss, säger Johnny Johansson.

Örebro kommun har alltså gett bygglov till ett nytt kafé på stortorget vilket sätter stopp för årets festival. På precis samma ställe där Örebrofesten brukar ha sitt stora öltält, kommer kaffestugan ha sin uteservering.

Kaféägaren har erbjudit sig att vara ett alkoholfritt alternativ under festivalen, men det skulle inte fungera ekonomisk, enligt Johnny Johansson.

- Rent ekonomiskt behöver vi ha ett antal människor som besöker oss. Runt 20 000 besökare på de här fyra dagarna eftersom allting är finansierat på de vinster vi gör på dryck, framför allt. Har vi inte de 20 000 personerna som kommer in på området så klarar vi inte det här rent finansiellt.

Örebro kommun har också erbjudit arrangörerna att få flytta ner festivalen längre ner på Stortorget. Men trots det är det inte värt besväret, menar arrangörerna.

- Nej det här året så ser vi att det blir för mycket jobb så vi låter det vara i år så får vi se framåt och titta hur torget har format sig då med de planer som finns då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".