lindesberg

Rättegång mot Mats Lagerman

På onsdagen inleddes rättegången mot socialdemokraten Mats Lagerman från Lindesberg. Han åtalades för över ett år sedan för trolöshet mot huvudman, och har sedan dess tagit en ”time out” från politiken.

Den rättegång som startade på onsdagen vid Örebro tingsrätt gäller alltså trolöshet mot huvudman. Men det är inte bara Mats Lagerman själv som står inför rätta utan även hans hustru.

Det rättegången handlar om är hur Mats Lagerman skött ekonomin för en avliden släktings räkning. En släkting som hade gett Lagerman en fullmakt att sköta hennes ekonomi.

Enligt åklagaren ska stora summor pengar som förts över från släktingens konto till Mats Lagermans privata, ha använts av makarna Lagerman för att betala bland annat en privat husskuld. Det här har, enligt åklagaren, orsakat släktingen stort lidande.

För drygt ett år sedan, när anklagelserna blev kända, sa Mats Lagerman själv i Sveriges Radio Örebro att han är oskyldig.
- Jag såg till att alla räkningar betalades. Vi hade dubbla boendekostnader, och Anna har lagt ut pengarna. Även efter att min fullmakt drogs in, så såg Anna till så att jag fick in slantar på mitt konto så att jag via internet kunde betala alla löpande räkningar.

Mats Lagerman hävdar att han är oskyldig till det han anklagas för. Han säger också att det här är det värsta han och hans familj någonsin utsatts för.

Om han kommer att återgå till politiken är oklart, nu är det först upp till Örebro Tingsrätt att göra bedömningen om han är skyldig eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".