örebro

Teleförband i fara när försvaret ska spara

När försvaret ska halvera sin verksamhet hotas Försvarsmaktens Telenät- och Markteleförbandet, FMTM, i Örebro av nedläggning. Förbandet kom till för tre år sedan men kan nu alltså försvinna.

Örebroförbandet och Ledningsregementet i Enköping ifrågasätts och ett av förbanden ska bort. Verksamheterna ska slås ihop på en av orterna, skriver Svenska Dagbladet. 

Om verksamheten placeras i Örebro kan också Försvarets underrättelse och säkerhetscentrum i Uppsala komma att flyttas till Örebro.

Telenät- och Markteleförbandet i Örebro har i dag 100 anställda.
Mia Thörn, som är informationschef på Försvarsmaktens Telenät- och Markteleförband, FMTM i Örebro, säger att det är ju känt att man ser över fasta kostnader av anläggningar, fastigheter och personal.
- Men vad det arbetet kommer att leda till så småningom är inget som vi känner till i allafall.
- Det vi har gjort idag är att se till att vår personal är välinformerad om det som finns att ge just nu. Vi måste fokusera på att ge bra information till personalen först och främst.

Vad det skulle innebära för Örebro om Förbandet försvann, vill inte Mia Thörn säga något om:
- Det är egentligen bara spekulationer än så länge så jag tycker inte att vi ska ge oss in på det riktigt än.    
På onsdagen sitter landets förbandschefer på ett möte i Stockholm för att diskutera närmare vad besparingarna inom försvaret kommer att innebära för de olika förbanden i landet. Inte förrän den 15 september kommer ett slutgiltigt besked att lämnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".