Barnahus snart verklighet i Örebro

Ett Barnahus kan snart vara igång i Örebro. Där samlas flera myndigheter under ett och samma tak för att ta emot barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp. På onsdagen träffas Örebro kommun och Rädda Barnen som är initiativtagare till metoden.

Rasmus Persson som är centerpartistiskt kommunalråd i Örebro kommun är angelägen om att den här satsning blir av så snart som möjligt.
- Jag tycker det är enormt viktigt för barnens skull. Det här är en väldigt utsatt grupp bran som vi måste göra allt vi kan för att underlätta situatioen.
Rasmus Persson  tror inte att Örebro har varit sämre än någon annan på den här punkten.
- Det här är ett sätt att kunna dra ihop de olika myndigheterna och förbättra arbetet. Naturligtvis så kommer det i förlängningen vara ett regionalt center för hela regionen som upptagningsområde.

Barnahus är en metod för att ge utsatta en barnvänlig, rättssäker utredning och samlat stöd. Sådana här Barnahus finns på sex ställen i Sverige. Det är Rädda barnen som driver på landets kommuner med målet att det ska finnas Barnahus i hela Sverige, en idé som är hämtad från Island och USA.

Socialtjänsten, polis, åklagare, sjukvården och BUP samverkar under ett och samma tak, vilket gagnar barnet. Enligt Rädda barnen så är det ungefär 11 000 misstänkta fall av våld och övergrepp mot barn som polisanmäls varje år, men bara var femte anmälan leder till åtal.

Om Rasmus Persson får som han vill kommer Barnahuset att skapas under detta år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".