Kommer inte kämpa för att behålla försvarsjobb

Omkring 100 jobb inom Telenät- och Markteleförbandet i Örebro riskerar att försvinna, när Försvarsmakten ska göra stora besparingar. Kommunalrådet Staffan Werme (fp) tycker att det är andra jobb Örebro behöver. Alla arbetstillfällen är viktiga för Örebro säger oppositionsrådet Jonas Karlsson (s).

Kommunalrådet folkpartisten Staffan Werme är inte förvånad över försvarsförändringarna och förväntar sig att det kommer att bli än mer omfattande. Staffan Werme tänker ringa försvarsminister Sten Tolgfors men tror att det är jobben inom den privata sektorn som kommunen ska satsa på.
- Vi kan inte bygga en framtida näringslivs- eller arbetsstruktur på att jobba på att få behålla ett antal offentliga jobb. Vi måste se till så att våran högsta prioritet är att få hit så många som möjligt av de nya jobben inom den privata sektorn.

Enligt Staffan Werme är Örebros och länets situation unik, en övervägande del arbetstillfällen finns i offentlig sektor och få i den privata sektorn - alldeles för få. Därför slåss han inte lika hårt som andra kommunalråd gör på andra håll i landet för att försvarsjobben ska bli kvar. Örebro behöver andra jobb helt enkelt.

Det är ett uttalande som får socialdemokraten och oppositionsrådet Jonas Karlsson att gå i taket.
- Jag tycker det är ett väldigt underligt uttalande från kommunstyrelsens ordförande i Örebro. För det första kan man konstatera att jag tror att alla arbetstillfällen i Örebro bidrar till Örebros utveckling, för det andra så tror jag att han har fel.

- Den här verksamheten är också viktig för kommunens utveckling. Jag tror att Örebroarna förväntar sig av kommunstyrelsens ordförande att han ska jobba för Örebroarnas bästa, säger Jonas Karlsson. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".