Örebro

Vill ändra sexualbrottslagen

Två starka kvinnor i samma kvinnoklubb i Örebro arbetar för att få en ändring i sexualbrottslagen. Det är kvinnojuristen Elvy Wicklund och socialdemokratiska riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson som menar att dagens lagstiftning måste förbättras så fler våldtagna kvinnor kan få sina fall prövade.

Det handlar om de fall där män slipper åtal eller kommer undan straff för att de säger att de trodde att kvinnan som anmält våldtäkt ville ha sex.
Om ett nytt begrepp infördes i den svenska sexualbrottslagen, om ”grov oaktsam våldtäkt” skulle lagen utgå från hur en normalt aktsam man beter sig. Mannen skulle alltså förväntas förstå av omständigheter att hon inte vill ha samlag. Kvinnan kan vara för ung, för rädd eller för berusad. Kvinnojuristen Elvy Wicklund säger att den här typen av fall där kvinnor anmäler våldtäkt i dag inte ens kommer till prövning i tingsrätten. En liknande lagstifting finns i Norge sen år 2000 och det här vore ett bra tillägg till den svenska sexualbrottslagen, säger Eva-Lena Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".