Hudcancer extra farlig på huvudet

Hudcancerformen malignt melanom är extra farlig när den sätter sig på nacke, hals eller hjässa. Det visar en ny medicinsk undersökning. Håkan Olsson, som är professor i onkologi betonar vikten av att regelbundet själv syna kroppen efter fläckar.

Det man ska titta efter är färgade fläckar i huden som har ojämn färg, som är beklädda med sår eller som växer i storlek säger Håkan Olsson.

Det är 51 000 amerikanska hudtumörpatienter som har ingått i undersökningen och det är storleken som är det viktigaste med studien säger Håkan Olsson eftersom den med tyngd bekräftar att hals nacke och hjässa är extra farliga platser för melanom att dyka upp på.

I studien stod de för sex procent av fallen, men för hela tio procent av dödsfallen.

Bortsett från att undersöka de här kroppsdelarna kan det också vara värt att skydda dem från sol. Vi svenskar känner till kopplingen mellan solstrålning och hudcancer men har ändå svårt att akta oss tillräckligt och därför fortsätter melanomen att öka här, säger Håkan Olsson.

Han utfärdar en extra varning för solning nu på vårkanten, när man inte hunnit bygga upp något skydd mot solens farliga strålar.