örebro

Oenighet om vem som ska ta åt sig äran

Det är många miljoner över i Örebro kommuns ekonomi just nu, men vems förtjänst är det? Båda politiska blocken vill ta åt sig äran.

Majoriteten menar att man äntligen har fått nämnderna att hålla budget, men först efter att man åtgärdat satsningar som inte var finansierade av socialdemokraterna.

Staffan Werme är folkpartist och kommunstyrelsens ordförande:
- Det finns en historik kring att socialdemokraterna framför allt vid valår, om man då tar en lite slarvig formulering, har köpt sig röster genom att öka utgifterna i kommunen just vid valår. Det gjorde man även 2006 på några olika områden, och det fick vi hantera nästan det första vi gjorde när vi kom till makten 2007 och har gjort det bra.

Som exempel tar Staffan Werme driften av det nya demensboendet, löftena om heltider till kommunanställda och ett antal satsningar inom stadsbyggnadsområdet.

Socialdemokraterna blir naturligtvis upprörda. Oppositionsrådet Lena Baastad menar att satsningarna var finansierade, uttalandet om att köpa sig röster är trams enligt henne. Och den goda ekonomin la socialdemokraterna grunden till menar Baastad.

Däremot tycker hon att det finns akuta problem idag som majoriteten inte bryr sig om tillräckligt, tex ungdomsarbetslöheten.

-Jämför vi mars 2006 med mars 2008 så är det 200 fler ungdomar som står helt utan åtgärder, alltså i en öppen arbetslöshet.

Lena Baastad menar att det är bekymmersamt.
- Vi har en regering som vi vet skär ner på insatser riktade mot ungdomar och vi har en kommunledning här i Örebro som väljer att inte kompensera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista