kvarntorp

Slåss för att få behålla högen

Kvarntorpshögen med konstverk och skidbacke riskerar att försvinna. Ett kanadensiskt gruvföretag vill testa mineralhalterna i högen, oavsett om Kumla kommun lagt ner upp mot 70 miljoner kronor på att sanera området.

Kommunalrådet och socialdemokraten Dan-Åke Moberg i Kumla är orolig efter ett möte med företaget i förra veckan:
- Man vill ta det material som finns i högen, man vill mala det och ta ut de mineraler som finns i askhögen.

Trots att Kumla kommun skrivit avtal med förra regeringen om nyttjanderätten till högen, har man inte mycket att sätta emot det kanadensiska företaget Ucorne Uranium.

Undersökningstillstånd för mineralerna i Kvarntorpshögen delar myndigheten bergsstaten ut. Brytning är dock svårare att få tillstånd till, där måste man ta hänsyn till miljöpåverkan och kulturmiljö, säger bergmästare Jan-Olof Hedström. Men Dan-Åke Moberg är beredd att kämpa och har såväl kumlabor som hallsbergsbor bakom sig, säger han:
- För de första ska vi ha ett möte den 13 maj där vi hoppas att det kommer mycket folk. Och vi kommer att protestera och räcker inte det så är vi en kommun där det kan hända  mycket. Vi kan tänka oss till och med lite civil olydnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista