Örebro

Bandidos kommer att märkas

Om det kriminella mc-gänget Bandidos etablerar sig i Örebro, kommer det inte att gå omärkt förbi. Mc-kriminaliteten står för omfattande och grov brottslighet. Enligt Bandidos egen hemsida finns en så kallad ”prospect chapter” i Örebro, samtidigt som klubben Hog Riders plockat ned skyltarna på sitt hus. 

- Det är en provavdelning till Bandidos kan man säga. Det är så nära fullvärdiga Bandidosmedlemmar man kan komma.  Det innebär att den här ”prospect chapter” är en pass upp-klubb till Bandidos. De förväntas anordna fester och ta emot Bandidos och ställa upp på alla möjliga tjänster för Bandidos.

För att stävja mc-kriminaliteten arbetar polisen över länsgränserna och informerar kommumner och andra myndigheter om vad som är på gång. Men det är svårt att hålla jämna steg med de kriminella gängen. Och nu tycks det som om Bandidos håller på att etablera sig i Örebro.

Johannes Rosendal tror att en sån etablering kommer att märkas i Örebro.
- För några år sedan hade jag svarat nej på den frågan men i och med att de enligt polisen ägnar sig alltmer åt indrivningsverksamhet och narkotikabrott så är det inte längre bara andra kriminella som drabbas.

Men de grannar som bor i villakvarteren bredvid den lokal som blir aktuell om Bandidos etablerar sig i Örebro behöver nog inte vara extra oroliga.
- Paradoxalt nog har det visat sig i Skåne bland annat, att de som var tryggast av alla var grannarna. För de här klubbarna skyddar ju kvarteret så att säga.