länet

Vill få bort väntetiden för bröstcancerutredningar

Väntetiden för utredning av knölar i bröstet måste tas bort, det tycker Bröstcancerföreningen i Örebro län som menar att man som patient ska kunna gå direkt till en bröstmottagning. Landstingsledningen vill att det ska vara remiss från vårdcentralen först.

Susanne är 40 år och upptäckte en kula i bröstet för några veckor sedan.
- Det var ju lite chockartat. Det händer inte mig, är väl tankarna man har haft innan.

Susanne väntade några dagar innan hon kontaktade vårdcentralen. Dit fick hon komma samma dag för det var viktigt att man kom in på en gång. Men mellan besöket på vårdcentralen och en mammografiundersökning kommer det att gå en hel månad.
- Det känns inte bra, jag är orolig naturligtvis för vad det kan vara.  

Jan Ohlsson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Örebro läns landsting och tycker att en månad är lite väl länge att vänta. Men enligt de riktlinjer som landstinget tagit fram tillsammans med läkarna ska det vara okej med 2-3 veckors väntan på att en specialist tittar på bröstet.

Han säger att medicinskt sätt så är det acceptabelt, enligt vad bröstkirurgerna säger. Även om det skulle vara något elakartat, vilket de flesta knölarna inte är.

- Men upplevelsemässigt och oromässigt så är det inte acceptabelt, det håller jag med om.

Jan Ohlsson menar att mycket beror på hur den första konktaten har varit.
- Om man har träffat en distrikstläkare som säger att det här känns inte som något farligt, men vi ska ändå göra en undersökning och vi kommer att skicka dig till en bröstmottagning. Då har man fått ett besked som i sig faktiskt är lite lugnande än att få ett öppet besked att jag vet ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista