degerfors

Beklagar önskemål om att lämna räddningstjänsten

Beskedet att Degerfors kommun vill lämna samarbetet i Bergslagens räddningstjänst för att spara pengar beklagas av moderaten Åke Thörnesjö i Kristinehamn som är ordförande för Bergslagens Räddningstjänst.

Degerfors väljer nu istället att driva räddningstjänst i egen regi, något som kommer spara 2 miljoner kronor om året åt kommunen.

Åke Thörnesjö beklagar Degerfors kommuns beslut.
- Nu har jag förstått att det barkar åt att de kommer att begära urträde och det är tråkigt att det blir så.

Vad Degerfors urträde kommer att innebära för de andra kommunerna som ingår i Bergslagens räddningstjänst är svårt att säga, menar Åke Thörnesjö.
- Men det innebär naturligtvis att det system som vi har uppbyggt förändras på ett sätt som inte är bra.

Enligt Degerfors kommunalråd Robert Mörk kostar det ett par miljoner extra för Degerfors att vara med i Bergslagens räddningstjänst jämfört med egen brandkår eller att samarbeta med någ annan. 
Men att sänka avgiften för Degerfors är inte ett alternativ, enligt Åke Thörnesjö.
-Det var ju ett försök att göra det och det lyckades inte riktigt. Om vi minskar med 2 miljoenr i Degerfors då ska ju någon annan betala de två miljonerna.

- Det är klart att man kan diskutera om man i vissa av de små kommunerna inte ska ha så stor styrka utan minska ned den och på det sättet den kostnaden. Men jag tror inte att det är så populärt bland befolknignen, så jag tror att det är svårt att få ner kostnaden mer.