örebro

Slänger ut dagmammor

Barn i familjedaghem ska tillbringa minst 50 procent av tiden hemma hos dagmamman, det anser Örebro kommun som vill förändra verksamheten vid två familjedaghem. Prästhagen i Almby är en av verksamheterna där kommunen istället vill öppna en förskoleavdelning.

Marie Bergström som har barn på Prästhagen säger att hon valde det för att det var lite mindre.
- Det är inte så många barn här. Det är ett sött litet hus och här får man hemlagad mat.


Fredrik Bergkvist som också har sin dotter på Prästhagen hade varit runt på alla omkringliggande dagisverksamheter.
- Vi fastnade för det här - för hela upplägget här och småskaligheten. Det verkar vara en trygg personaldel och hemlagad mat. 


Gun Grahn är en av dagmammorna som har haft verksamhet på Prästhagen under många år, hon tänker inte ge sig så lätt.
- Vi är överkörda tycker vi. Det är ingen av oss som går hem och jobbar, inte när man är van att jobba så här. Vi vill fortsätta så här och kämpar med näbbar och klor för att få fortsätta.


Lena Widing, centerpartist och ordförande för skolnämnd sydost i Örebro kommun säger att verksamheten kommer att fortsätta.  
- Det är ingenting som kommer att förändras förutom delvis personalen för att höja den pedagogiska kompetensen i verksamheten. Det kan jag bara se det positivia i för alla inblandade i sammanhanget.

Enligt Lena Widing vill kommunen inte ha familjedaghem som bedrivs i lokal.
- Vi vill kunna erbjuda just alternativet för de föräldrar som vill ha en annan miljö, och det är familjedaghem i hemmet.