Bensinpriset

Mackanställda möter klagande kunder

Att vara mackanställd de senaste dagarna har kanske inte varit det allra roligaste jobbet. Bensinpriset har höjts med 30 öre på två dagar. En liter 95-oktanig bensin kostar nu 13 kronor och 19 öre.

På macken vid Sannakroa utanför Örebro, så klagar mer eller mindre alla kunder som kommer och tankar, det berättar en av de anställda där.
- Det är många som tycker att det är alldeles för dyrt att tanka. De flesta fraserna är att det var hälften så dyrt att tanka för tio år sedan, säger den anställda.
Bensinpriset är uppepå rekordnivå och nästan alla tycker alltså att det har blivit för dyrt att tanka bilen, ändå fortsätter de flesta att köra bil.
I tisdags höjdes bensinen med 20 öre och i torsdags var det dags för ytterligare 10 öre till 13 kronor och 19 öre som priset ligger på nu och bedömare tror att det kommer fler höjningar fram till sommaren. Anledningen är stigande världsmarknadspriserna, både på råolja och på raffinerade produkter.
Alexandra från Karlskoga, som inte har någon egen bil, men lånar en som måste tankas, menar att det måste bli stopp snart.
- Jag kommer ihåg nät jag var liten och bensinen kostade sju kronor, då tänkte man att när bensinen kostar över tio kronor så kommer ingen att ha råd att ha bil längre, men folk tankar ju och jag blir inte förvånad om folk kommer köra bil även om bensinen kostar 20 kronor, säger Alexandra från Karlskoga.