Örebro

Nya regler tvingar barn till två förskolor

Örebro kommun har infört nya regler för de som behöver Nattis, och det tvingar flera familjer att ha två olika förskolor för sina barn. Anna Eriksson i Örebro tycker det gör ont i henne när hon nu måste skola in sin minsting på två olika ställen.

-Att skola in en 14-månaders på två dagis samtidigt tycker jag inte är rimligt. Det skär i hjärtat som förälder att göra det, men just nu har vi inte något val, säger Anna Eriksson.

Hon är studerande och måste arbeta under sommaren för att familjen ska få ekonomin att gå ihop. Hennes sambo, som varit föräldraledig, måste gå tillbaka till sitt arbete.

Anna Eriksson och hennes sambo fick först beskedet från kommunen att de fått plats för sina barn på nattiset Västerpark i Örebro. Men två veckor innan inskolningen började fick både familjen och dagispersonalen andra besked om nya regler som börjat gälla den första april.

De reglerna kommer att göra vardagen helt absurda för Anna Eriksson o hennes familj de pass då bägge föräldrarna jobbar kväll:

-Vi kommer lämna barnen klockan två på eftermiddagen när vi jobbar kväll båda två, berättar Anna. Sedan ska barnen sova på nattis, för att väckas på morgonen. Klockan kvart över sex på morgonen ska barnen hämtas på nattis och lämnas på dagis, där de får vara kvar till eftermiddagen.

-Det är bedrövligt rent ut sagt. Jag tycker inte det är trygghet, säger Anna Eriksson.

Många som behöver Nattiset arbetar som Anna och hennes sambo inom sjukvården men det är också polisers och busschaufförers barn som behöver nattiset.

Skälet till att barn från och med nu måste ha två dagis, dvs ett för OB-tiderna och ett annat för vanliga dagtider beror på att behovet av Nattiset är så stort. Vi vill kunna ta emot fler barn på OB-tider säger kommunens utredare Birgitta Nordlöf som arbetat fram förslaget till ändring.

-Skapa platser till fler barn, var anledningen säger hon.

Birgitta Nordlöf säger att den här lösningen kan bli barn för ett barn och sämre för något annat barn. Vilka barn det skulle vara bra för att ha två olika förskolor kan hon inte svara på.

-Ser vi att det här inte fungerar så omprövar vi beslutet, säger Birgitta Nordlöf. Vi vill inte barn illa, vi försöker se till barnens bästa, avslutar hon.