Värmeböljan orsakade pollenexplosion

Det varma vädret i helgen satte igång pollenallergin på allvar för många länsbor. På apoteket på Universitetssjukhuset i Örebro slog försäljningen av pollenmediciner rekord i helgen.

Josefine Wase Carlbinder är apotekare på apoteket på Universitetssjukhuset i Örebro. Hon säger att det är många som under den här helgen har kommit till apoteket för att köpa allergimedicin.
- Det har varit väldigt många kunder som frågat efter just allergiläkemedel. Det har gått väldigt mycket under helgen tack vare det fina vädret. Det är nog mest hitills i år eftersom det är nu värmen har kommit på riktigt.

Pollenexplosionen märks tydligt i apotekets försäljningsstatistik. I Örebro län såldes pollenmedicin för 4,8 miljoner kronor förra året. Det är en ökning från året innan då det såldes preparat för ungefär 4,5 miljoner.

Hittills i år har det sålts pollenmedicin för ungefär 700 000 kronor i länet, och då är inte ens den värsta pollenexplosionen medräknad.

Den kalla våren i år har fram till värmeböljan i helgen däremot hållit nere försäljningen av pollenläkemedel, men nu har den alltså tagit fart på allvar.

På Universitetssjukhusets apotek såldes till och med slut på ett läkemedel mot pollen. Det skapade däremot inga större problem eftersom det finns mer än 30 olika pollenpreparat att välja mellan.

Att det skett en förflyttning av behandlingen av pollenallergi från sjukvården till apoteket är givetvis något som ställer högre krav på personalen. Nu måste de guida kunderna i djungeln av pollenläkemedel, men även ställa diagnoser om det handlar om en allergi eller en vanlig förkylning.

- Vi försöker vara uppdaterade på allergin och försöker berätta får så många som möjligt. Det kanske är en vanligt förkylning och då är det ingen mening med att prova allergiläkemedel.