Thomas Bodström. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.

Polischef välkomnar Bodströms förslag

Örebros tillträdande länspolismästare Kalle Wallin är positiv till att polisen skulle ta över vissa arbetsuppgifter från åklagarna. Förre justitieministern socialdemokraten Thomas Bodström föreslår att polisen kan ta över en del ärenden från åklagarna. Vinsten skulle vara att underlätta åklagarnas jobb och minska handläggningstiderna.

Kalle Wallin menar att det här skulle vara bra för många människor.
– Den enskilde medborgaren har allt att vinna på om reaktionerna på brotten kommer tidigare, säger Kalle Wallin.

Sparkrav
Åklagarmyndigheten i Sverige har ont om pengar och måste spara. Besparingarna leder till att många ärenden tar längre tid att handlägga och många människor får därmed vänta på beslut och eventuellt rättegång. Men väntan kan kortas om delar av åklagarnas uppgifter istället görs av poliser. Det tror i alla fall förra justieministern, socialdemokraten Tomas Bodström. Ett exempel på en sådan uppgift är att leda vissa förundersökningar. Idag görs det av åklagare. I enkla ärenden kan istället polisen ge böter till en misstänkt som erkänner istället för att frågan ska vänta på domstolens beslut.

Ny arbetsfördelning
Men för att det ska fungera enligt lagen krävs viss utbildning, något som många av poliserna i Örebro redan har och bara behöver kompleteras, enligt Kalle Wallin som inte heller tror att de nya arbetsuppgifterna skulle innebära högre belastning på poliserna.
– Däremot kommer det att innebära en förändrad fördelning mellan åklagare och polis, säger Kalle Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista