Bengt Svenson Foto:Roger Vikström

Bengt Svenson ny rikspolischef

Ny chef för Rikspolisstyrelsen blir Bengt Svenson, för närvarande tillförordnad chef. Bengt Svenson var länspolismästare i Örebro län under 5 år. 

Bengt Svenson blev tillförordnad rikspolischef när Stefan Strömberg tvingades avgå i december förra året efter hård kritik.

Bengt Svenson var länspolismästare i Örebro län mellan 2001 och 2006. 

- Bengt Svenson är en erfaren chef med lång och gedigen bakgrund inom polisen. Han är på många sätt ett föredöme som chef och ledare, säger justitieminister Beatrice Ask.

- Regeringen har gjort den största satsningen någonsin på polisen. Det ska bli fler poliser än vad vi har haft hittills och den stora ökningen av antalet poliser ska synas på gator och torg. Människors trygghet skall öka genom att fler brott förebyggs och att fler brott klaras upp.

- Det är ett stort förtroende att få leda Sveriges poliser och jag är övertygad om att Bengt Svenson har de bästa förutsättningarna att fortsätta att utveckla polisen med ett medborgarnära fokus, avslutar justitieminister Beatrice Ask.

Bengt Svenson tillträder omedelbart.

Bengt Svenson avlade juris kandidat examen 1979 och tingsmeriterades vid Norrköpings tingsrätt 1979-1982. Han genomgick därefter polischefsutbildning 1982-83.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista