Bengt Svenson. Foto: Roger Vikström

Utnämningen av Bengt Svensson anmäls till KU

Förre justitieministern Thomas Bodström är inte imponerad över hur tillsättandet av nye rikspolischefen gått till. På tisdagen meddelade nuvarande justitieminister Beatrice Ask att det blir Örebro läns förre polischef Bengt Svensson som blir ny rikspolischef. Thomas Bodström har anmält Beatrice Ask till konstitutionsutskottet. Han anser att handläggningen strider både mot förvaltningslagen och offentlighetsprincipen.

Thomas Bodström har synpunkter på att den då tillförordnade rikspolischefen Bengt Svensons intresseanmälan för tjänsten inte registrerades hos regeringskansliet.

”Enligt förvaltningslagen ska en tjänsteanteckning göras när det tillför ett ärende något av substans. En sådan intresseanmälan som Bengt Svenson menar att han gjorde i mars torde vara sådan substans”, skriver Bodström. Intresseanmälan skulle sedan ha registrerats som en inkommen handling.

Till tjänsten som rikspolischef inkom 27 skriftliga anmälningar, men enligt Beatrice Ask uppfyllde ingen av de sökande kravprofilen. Justitiedepartementet offentliggjorde ansökningarna, men på frågan om det inkommit fler ansökningar än de 27 skriftliga var svaret nej, enligt Bodström.

”Det är av synnerlig vikt att en minister följer de regler som finns”, skriver han i anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista