Simon fick träffa doktorn trots vårdstrejken

På fredag går några av de strejkande inom vården tillbaka till sina jobb, exempelvis kommer sjukvårdsupplysningen i Örebro län öppnas igen. Samtidigt trappas strejken upp i en tredje omgång. På Adolfsbergs vårdcentral i Örebro är delar av personalen uttagna i strejk, men patienter som kommit akut har ändå kunnat få vård. Det gäller till exempel femårige Simon som fick träffa doktorn trots strejken.

Enligt vårdcentralens chef Eva-Britt Jansson verkar patienterna till drop-in verksamehten ändå vara nöjda.
– Vi har sagt att det här är ett lättare sätt att komma in till doktorn, säger Eva-Britt Jansson.

Femåriga Simon hade slagit sig när han cyklade på dagis. Han satt med sin mamma Kristina Eliasson i det tomma väntrummet på vårdcentralen, och de fick komma in till doktorn direkt, vilket de var nöjda med.

Utanför vårdcentralen stod strejkvakten från Vårdförbundet, Chantelle Nicolas. Hon var fundersam över strejkens effekter. Hon tror att den hade fått mer slagkraft om fler tagits ut i strejk samtidigt.

Den strejkande personalen kommer fortsätta att vara borta 14 dagar till, och vårdcentralens chef Eva-Britt Jansson berättar att problemen blir större för varje vecka som går. Om inget händer så kommer det även utlösa en fjärde omgång den 29 maj.