Fel att kvittera ut dubbla löner

Det är fel att läkare och annan vårdpersonal kvitterar ut dubbla löner. Det beskedet kommer från försvarsmakten efter att Sveriges Radio avslöjat att vårdpersonal kvitterar ut dubbla löner, en från landstinget och en från försvaret samtidigt. Försvarsmaktens personaldirektör Lars Norrström säger man ställer krav på att personalen gör nollkrone avtal med sina arbetsgivare. Den informationen har gått ut enligt Lars Norrström.

Försvaret har haft svårt att rekrytera läkare för uppdraget i Nordic Battlegroup. Det handlar om 17 månaders beredskap där även utbildning ingår. Men under tiden som vårdpersonalen väntar på att kallas ut med kort varsel för tjänstgöring utomlands, vilket ännu inte hänt, så jobbar de kvar inom sitt ordinarie jobb.

Läkaren i Örebro län får minst 60 000 i lön från landstinget. Dessutom kvitterar han ut 80 500 kronor från försvaret i månaden. Sammanlagt blir det över 140 000 kronor skattefinansierad inkomst.

Vänsterpartiets Peter Pedersen är kritisk till det här. Den åsikten delar han med Rolf Gunnarsson, moderaternas vice ordföranden i försvarsutskottet.
– Jag har samma reaktion som alla andra. Det här sticker i ögonen och det här måste rättas till. Det är inte godtagbart, säger Rolf Gunnarsson som nu säger att han ska följa upp frågan.

Försvarsmaktens personaldirketör Lars Norrström säger att det här ska inte hända igen.
– När man hör den här debatten så förstår jag att vi måste bli tydligare med formulerinarna så det inte blir möjligt med dubbla löner, säger Lars Norrström.

Läs tidigare nyheter om Nordic Battlegroup:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista