länet

Strejken fortsätter

På fredagen samlades uppemot 100 av de strejkande från vården på Våghustorget i Örebro, i en manifestation för att föra ut sitt budskap om krav på högre lön.

Narkossjuksköterskan Peter var med i manifestationen. Han berättar att han läst fem år på högskola och universitet, jobbat 14 år i yrket och tjänar knappt 24 000 kronor. Han tycker att yrket är roligt och han är stolt över att vara sjuksköterska.
På Mikael Karlströms plakat stod det ”Trots rätt kön, fel lön”. Han förklarar sitt plakat med att eftersom han jobbar inom ett kvinnoyrke så är hans lön lågt satt.
– Men vi har allmänheten med oss, säger Mikael Karlström.

Mer strejk nästa vecka
Samtidigt på landstingets kansli i Örebro informerade arbetsgivaren om vad som händer nästa vecka när andra går ut i strejk. Hittills har 430 patienter fått sina planerade operationer uppskjutna inom örebro läns landsting. Mer än hälften av dem har ställts in på Universitetssjukhuset i Örebro. När strejken utökas på tisdag kommer det drabba USÖ ännu hårdare. Det säger Mats Björeman som är chef för medicinområdet på sjukhuset. Hela sjukhuset påverkas ytterligare. Även om man fått dispens för en avdelning så är två kirurgiska avdelningar stängda.
– Situationen liknar den som är på sommaren, säger Mats Björeman.
Från och med tisdag stoppar också vårdstrejken alla planerade operationer på Lindesbergs lassarett.

För att garantera patienternas säkerhet så samarbetar sjukhuset i länet. Det kan alltså bli frågan om att flytta patienter mellan sjukhusen i Karlskoga, Lindesberg och Örebro berättar Mats Björeman.

Hela listan med vilka avdelningar som påverkas av strejken finns på landstingets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista