"Cancervaccin bara för rika"

Att vaccinera sig mot livmoderhalscancer eller inte är en klassfråga. Det hävdar Inga Östlund, barnmorska på Ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro

Beslutet om vaccinet ska bli gratis dröjer i Örebro län och resten av landet, och i dag är det nästan bara flickor från välbärgade familjer som har råd med vaccinet enligt Inga Östlund. Hon tycker att det är ett allvarligt problem eftersom de flickor som verkligen skulle behöva vaccinet varken har råd eller tillräcklig kunskap om riskerna.

- De som inte har råd vill ju inte säga det för det är ju skämmigt. De som skulle behöva ha det, de som har ett riskbeteende, alltså har många olika sexualpartners, de vaccinerar sig inte och det handlar mycket om kostnaden, säger Inga Östlund.

Men Jan Olsson, Hälso och sjukvårdsdirektör på Örebro läns landsting, är inte lika orolig över den här utvecklingen, trots att statistik från Apotek i några av Sveriges rikaste och fattigaste bostadsområden visar att det sålts mycket mer vaccin i de områden där medelinkomsterna är höga. Jan Olsson vill istället lugna ner klassfråge-debatten, och menar att eftersom att högkostnadsskyddet ingår för de som vill ta vaccinet är det bara en marginell grupp som inte har råd med de 1800 kr som vaccinet kostar.

Men Inga Östlund är kritisk till hans resonemang:

- 1800 kronor är mycket pengar, särskilt om man har flera döttrar. Så det kan bli ganska dyrt, säger hon.

Örebro Läns Landsting avvaktar just nu Socialstyrelsens rekommendation om vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och därmed bli gratis. På ungdomsmottagningen märker personalen att en del föräldrar har bestämt sig för att avvakta beslutet.

Johanna Klaasen
johanna.klaasen@sr.se