Gamla skofabriken. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
kumla

Kumla vill ha del av SUF:s överskott

Det blev pengar kvar förra året för Sydnärkes utbildningsförbund, SUF, som arrangerar gymnasie- och vuxenutbildning. Kumla kommun, som går ur SUF om en dryg månad, vill ha del av överskottet. 

Dan-Åke Moberg, socialdemokrat och kommunalråd i Kumla menar att Kumla bör få en del av kakan, eftersom kommunen varit med och betalat för att gå ur förbundet. 
- Då tänkte vi att då borde det väl vara ungefär det samma åt andra hållet om det finns ett överskott att dela på nånstans.

Hur Kumla ska få de andra kommunerna att vilja dela med sig med tanke på att Kumla om bara någon månad lämnar SUF, vet han inte.
- Det är väl bara så att vi funderar på om det ändå inte kunde vara någon form av rättvisa i att man gör så här. 

Det är 7,6 miljoner kronor som oväntat fanns kvar i kassan förra året för SUF. Kumla tycker att närmare 40 procent av det vore rätt att få tillbaka, den andel av resurserna man bistått med tidigare.

Kravet kommer lite oväntat för de andra kommunerna i Sydnärke. Ordföranden i SUF, socialdemokraten Hans Karlsson, menar att det är en ny fråga som man får fundera på, han trodde från sin sida att alla avtal var klara och reglerade. Och att ett överskott inte självklart är något man delar på.
- Vissa år har ju verksamheten gått med överskott och andra år med underskott. Det är ju inte så att vi helt plötsligt har fått en massa pengar över, utan det jämnar ut sig i det långa loppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista