Svårare att sortera sina sopor i glesbygd

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, vill koncentrera återvinningsstationerna till platser där det finns flest människor. Det har gjort att kommunerna inom Bergslagens Kommunalteknik, BKT, i norra delen av länet ifrågasätter om FTI fullföljer sitt uppdrag på glesbygden.

John Strand, vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, säger att det inte finns något som säger att det primärt ska finnas insamling precis överallt ’där människor råkar bo.
- Det mest effektiva systemet både miljömässigt och ekonomiskt är att ha insamlingspunkter dit människor tar sig för att uträtta ärenden, t ex där man handlar sina förpackningar.

Katarina Erelöf som är avfallschef på BKT, Bergslagens Kommunalteknik i norra länsdelen säger att på ställen där man har dragit ner på återvinningsstationer har det blivit mycket mer resande och en del har svårt att ta sig till stationerna.
- Vi har centralorter i glesbygder där det bor en hel del folk fast det inte finns någon affär, och då tycker jag ändå att det ska vara möjligt att lämna sitt förpackningsavfall på den orten.

Åtta återvinningsstationer har Örebro läns kommuner i norr tappat, när producenternas förpacknings- och tidningsinsamling tycker att det lämnades för lite på dessa platser. Containrarna gör mer nytta vid köpcentran och livsmedelsbutiker, säger John Strand på FTI.

Katarina Erelöf på BKT tycker att insamlingsindustrins argument om att det är miljötänk att inte åka långa sträckor för att ta hand om halvtomma containrar inte håller:
- Det får vara lite nytänkande tycker jag, att man inte har sina gamla, som man kallar, miljöslukande fordon utan att man tittar på hurdana fordon man har. Och att man kan hitta på en utveckling i det här med glesbygden i stället för att avveckla.

- Att vi skulle arbeta gammaldags tycker jag är lite fel. Vi i Sverige har ett återvinningssystem som man i övriga världen åker och studerar. Vi har de högsta återvinningsresultaten i princip hela Europa, säger John Strand, vd för Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista