Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Åmmeberg

Sjöbodsägarna besvikna efter dom

Ägarna till de sex sjöbodarna och bryggan vid Kärra Udde i närheten av Åmmeberg, kommer eventuellt att överklaga Miljödomstolens beslut att inte ge dispens från strandskyddet. 

Efter många och långa processer avslår Nacka tingsrätt Miljödomstolen Kärra Udde samfällighetsförenings ansökan om att få dispens från strandskyddet.     

Moniqa Egonsson som är en av sjöbodsägarna är besviken efter Miljödomstolens avlag. 
- Det är klart att vi hade hopp om att vi skulle få ett positivt besked. I och med att Nacka tingsrätt Miljödomstolen visade intresse så trodde vi att det skulle vara något som skulle gå vår väg. Det kändes rätt bra.

Bodarna byggdes för några år sedan på en rätt otillgänglig plats. Och ägarna känner sig förda bakom ljuset av den som sålde marken. Den personen ska enlig bodägarna sagt att det var okej att bygga här.

Men Miljödomstolen avslog alltså istället Kärra Udde samfälighetsförenings ansökan om att få dispens. Därmed måste de sex sjöbodarna och bryggan bort. Kanske kommer de att flyttas till en annan plats som kommunen anvisat i närheten. Men den platsen har ett annat och mer utsatt läge enligt Moniqa Egonsson.
Hon och de andra ägarna för, som hon säger, bra diskussioner med Askersunds kommun och med länsstyrelsen.

Men hon kan inte hålla med om att byggnaderna och bryggan hindrar allmänheten att utnyttja området där de står i dag.
- Nej, det gör jag faktiskt inte. Där den ligger i dag så ligger den på ett ställe som inte har varit möjligt knappt att ta sig till eller fram. Så den ligger väldigt bra till för allmänheten i dag. Hela strandlinjen blir ju helt  fri för allmänheten att vistas och bada, fiska och annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".