Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
örebro

50 miljoner för en vackrare stad

Örebros stadskärna ska bli stans nya finrum och barnfamiljer få fler omsorgsformer att välja mellan. Det är vad Örebros borgerliga majoritet satsar mest pengar på nästa år. På tisdagen presenterade de sin budget för 2009.

- Vi satsar ungefär 50 miljoner på att få en vackrare och renare stad för Öreboarna. Det handlar om att göra torgen fina, att satsa på parkerna. Det säger det moderata kommunalrådet Inger Högström-Westerling. 

Även kollektivtrafiken berörs.
- Vi får färre bussar på Drottninggatan. Och också miljövänligt drivna bussar med biogas.

Kristdemokraten Lennart Bondeson berättade om Koalition Örebros satsning på barnfamiljer.
- 35 miljoner går till förskolesatsning, till vårdnadsbidrag, till barnomsorgspeng, till simkunnighetsgaranti och till satsning på landsbygdsskolor.  
Ja, kristdemokraten Lennart Bondeson och moderaten Inger Högström-Westerling är stolta vinnare i nästa års kommunala budget med mångmiljonsatsningar inom sina ansvarsområden.

Centerpartisten Rasmus Persson, däremot, med ansvar för social välfärd, får inte en enda ny krona, men verkar vara nöjd ändå.
- Vi har 2,2 miljarder och det kallar jag pengar i och för sig. Och kan man inte utveckla inom de 2,2 miljarderna då tror jag vi är illa ute.

När den borgerliga majoriteten i Örebro nu slutligen inför det vårdnadsbidrag man länge pratat om samtidigt som man bygger ut förskolan, menar Lennart Bondeson, med ansvar för Barn och utbildning, att barnfamiljer i Örebro får valmöjligheter som inte finns någon annanstans.
- Föräldrar kan själva planera hur de vill genomföra sin barnomsorg under en tid, innan förskolan kommer. Så det är både förskola och valfrihet inom vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. Det har inte funnits förut i Sveriges historia.

Det ska bli 250 nya förskoleplatser i Örebro lovar Lennart Bondesson.
- De ska genomföras under 2009 och det är en hastig utbyggnad. Det innebär att vi kommer att bygga i allafall två större förskoleverksamheter och även använda en del av grundskolelokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista