Kritik mot behandling av papperslösa

Människor som inte har tillstånd att vara i Sverige kommer även i fortsättningen att bara få akut sjukvård och få betala för det. Det väntades riksdagen besluta på tisdagen. Det handlar bl a om personer som gömt sig efter avvisningsbeslut. Många idéella organisationer är kritiska och menar att människor som lever gömda inte får den vård de behöver.

Bengt Sjöberg är pastor i en församling i Hällefors. Han hjälper många gömda flyktingar. Han har många gånger fått höra hur svårt det är att få hjälp hos flyktingsköterskan.
- Då får man höra 10, 15, 20 gånger att när jag går och söker vård så låter flyktingsköterskan mig inte få komma och träffa en läkare. Hon säger bara att du är bara orolig för att inte få stanna i Sverige, du bara hittar på, du bara överdriver. Gå hem och ta några värktabletter.
Det är en vardag för många vanliga asylsökande, menar Bengt Sjöberg.

Flera av de mindre partierna tycker att det är mer humant att ge papperslösa människor vård på mer lika villkor med vanliga svenskar. Gränsdragningen mellan akut vård och annan vård är svår, och hur ska folk kunna betala för sig?

Men Elisabet Svantesson, moderat och Örebroare i riksdagen menar att det blir för dyrt.
-  Redan i dag så har vi problem i sjukvården. Resurser ska räcka till alla naturligtvis. Om man då är i ett land, om människor är här i landet och de inte har skäl att vara kvar, man har vägrat t ex att åka tilbaka. Då är frågan, ska vi tillsammans betala för den sjukvården?

Örebro läns landsting följer den praxis som nu blir lag. Och landstingsrådet och socialdemokraten Håkan Bergman menar att vårdbehovet alltid kommer före förmågan att betala.
- Vi tar ju inte först reda på om man kan betala eller inte, utan vården ges. Sedan kommer problemet med hur ska den betalas. Finns det inte personuppgifter på de här personerna då kan man ju inte heller ta ut någon betalning.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista