Smink för att stärka självkänslan. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix
ÖREBRO

Kritik mot fritidsgårdarnas satsning på tjejer

SSU och Ung vänster är kritiska mot hur Örebro kommuns fritidsgårdar använt de projektpengar som de fått, för att öka unga tjejers självkänsla. Istället har pengarna lagts på särskilda tjejrum och temakvällar om smink och hudvård. Helt felsatsade pengar, menar Emma Lidell, distriktsordförande i SSU i Örebro.

Kritiken från SSU och även Ung vänster är hård. Sedan projektet ”Ung och Jämställd” startades för fyra år sedan har fritidsgårdarna i Örebro kommun fått dela på en halv miljon kronor varje år.
Syftet har varit att stärka unga tjejers självkänsla, motverka stereotypa könsroller och sexuella trakasserier.

Men enligt SSU och Ung Vänster har många fritidsgårdar valt att satsa på helt fel saker, och istället för att motverka könsrollerna har de tvärtom förstärkt dem, genom att lägga pengarna på typiskt tjejiga grejer, som smink- och spakvällar och särskilda tjejrum.

Helen Östlund, fritidsledare på Norrbygården i Örebro håller inte med. På Norrbygården har det varit viktigt att lyssna på tjejernas behov och önskemål, och därför har man bland annat valt att satsa på speciella spakvällar för tjejerna. Men enligt Helen Östlund handlar det inte som att förstärka några könsroller, utan att skapa en fristad för tjejerna, fri från stress och utseendefixering.

På Norrbygårdens spakväll strömmar den stämningsfull musiken ur högtalarna och tjejerna kan välja mellan att få massage, göra en ansiktsmask eller att måla naglarna. Runt ett bord sitter ett gäng tjejer och filar sina naglar och en av dom är Ana Baudelaries som tycker att det är skönt att slippa killarna för en kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista