ÖREBRO

Kritisk till hela budgethanteringen

Jonas Karlson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Örebro kommun, är kritisk till koalitionens budget för 2009 som presenterades på tisdagen. Jonas Karlsson är kritisk till hur hela budgethanteringen gått till.

- Det är ju så att majoriteten har hemlighållit information om budgetarbetet under hela den här resans gång. Det är ju naturligtvis så att majoriteten i slutänden äger makten i kommunen men det betyder inte att man inte ska öppna upp för kommentarer, synpunkter och diskussioner längs resans gång.

Satsningar i stadskärnan och vårdnadsbidrag till de som är hemma med sina barn införs enligt koalitionens budget. Men de förslagen möts inte av jubel från Jonas Karlsson.
- Jag har ingen kritik mot att man gör de här upprustningarna i centrum. Däremot så tycker jag att det är väldigt konstigt att man ägnat så stor tid åt att ha bromsat de här sakerna som borde ha gjorts för länge sedan.

Jonas Karlsson menar att undersökningar visar att centrumhandeln tappar gentemot externhandeln.
- Man har ju inte varit beredd hitills att göra de satsningar som är nödvändiga för att skapa en vettig balans.

Den borgerliga majoritetens beslut att införa vårdnadsbidraget, ger Jonas Kasrlsson inte mycket för.
- Vårdnadsbidraget i sig är de flesta kritiska till. Man skapar en föråldrad struktur som innebär i praktiken att kvinnan ska vara hemma med barnet.

- Och det är så konstigt, majoriteten har beordrat tjänstemännen att inte beräkna vad vårdnadsbidraget ska kosta. Vi har ju försökt få fram enkla uppskattningar och vårdnadsbidraget kommer att innebära stora kostnader för kommunen. Det handlar kanske om över 30 närmare 40 miljoner kronor.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista