KIF-spelare ska föreläsa om livskunskap. Foto: Dan Hansson/Scanpix
örebro

Ska föreläsa i livskunskap

Örebros främsta fotbollsspelare ska föreläsa för kommunens skolungdomar i livskunskap. Det är tanken med det samarbete som nu inleds mellan kommunen och ÖSK och KIF Örebro. Fotbollsspelarna ska dra in pengar till klubbarna i utbyte mot föreläsningar.

Achmed är en av många skolelever som ser fram emot att få möta sina idoler.
-Jätteroligt, jag har alltid längtat efter att någon kändis kommer hit.

När fotbollsspelarna i KIF Örebro och ÖSK kommer ut till skolorna för att prata kommer fokus att ligga på laganda, kamratskap och alla människors lika värde. Viktiga ämnen för dagens unga, menar Anders Sallman samordnare för projektet.
- Våra ungdomar har massor av behov just kring livskunskap - att få veta hur förhåller man sig till varandra, vad är det för värderingar som är viktiga att tänka på.  jag menar att många ungdomar vet inte vad det betyder att man skriker saker till varandra eller att man säger nedlåtande saker till varandra, och hur det påverkar människor.

För varje föreläsning som fotbollsspelarna gör så kommer klubbarna få sponsorpengar från Örebro kommun. Det innebär att kommunen nu kommer att stödja ÖSK och KIF Örebro med 750 000 kronor varje år fram till 2010.

En av de spelare som kommer att delta i projektet är KIF Örebros Caroline Näver som tror att hon som fotbollsspelare kan bidra med mycket vad det gäller just värderingar och att visa respekt för varandra.
- Det är verkligen en del som vi kan bidra med, och visa på att en lagidrott som fotbollen, är att man visar vandra respekt.  man tycker ju om varandra och man visar varandra respekt och man har kul ihop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista