degerfors

Svartå skola får en chans till?

Strömtorpskolan i Degerfors läggs ner samtidigt som skolan i Svartå får en chans att leva vidare. Det är några av förslagen i den rapport som politikerna i Degerfors nu ska ta ställning till.

Det är förvaltningschef Peter Morfeldt i Degerfors kommun som ligger bakom rapporten. Han säger att man inte ska prata om vinnare och förlorare.
- Jag vill helst se att vi egentligen pratar om att alla elever i Degerfors kommun ska känna sig som vinnare. Därför att vi använder resurserna på rätt sätt så att det blir så bra undervisning som möjligt.

Ett minskat elevunderlag är orsaken till översynen av skolorna i Degerfors. Förslaget som nu är klart och som politikerna i kultur- och utbildningsnämnden nu ska ta ställning till innebär bland annat att Strömtorpskolan läggs ner och att eleverna där istället flyttas till Letälvskolan.

Men omorganisationen innebär också enligt förslaget en satsning på gymnasieutbildningarna, med nya lokaler mitt i centrum. En satsning som kommer att kosta runt 20 miljoner kronor men som det finns kostnadstäckning för i förslaget.

För skolan i Svartå, som haft ett överhängande hot om nedläggning ser det däremot ljusare ut. Skolan får ett extra tillskott på ett par miljoner och en chans att leva vidare berättar Peter Morfeldt.
- Det är viktigt att veta att det här är ett förslag. Men vi föreslår att man ska kosta på de extra pengar. Det är cirka 2 miljoner kronor och det är en viktig satsning för Svartå som ort. Vi tror att det kan bli fortsatt verksamhet i Svartå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista