Beslut om gemensam rättspsykklinik skjuts upp

Samarbetet om den rättspsykiatriska vården mellan Örebro läns landsting och landstinget i Värmland fortsätter. Men beslutet att bygga en gemensam klinik i Kristinehamn skjuts upp.

Beslutet om den gemensamma kliniken skulle tas i juni, men flera av förutsättningarna som den tidigare slutrapporten bygger på har förändrats.

Det har gjorts en ny kompletterande rapport och den pekar på osäkerheten om den framtida utvecklingen när det gäller den rättspsykiatriska vården.

Bland annat gäller osäkerheten vad ny lagstiftning inom området kommer att innebära för dimensionering och utformning av den slutna rättspsykiatriska vården.

De båda landstingen skriver i ett pressmeddelande att det råder fullständig politisk enighet över länsgränsen och över blockgränserna om att den rättspsykiatriska vården ska utvecklas tillsammmans. Bättre att lösa de framtida utmaningarna tillsammans än var för sig, är tanken. 

Det måste till fler utredningar innan något beslut tas i frågan. Det är mycket viktigt att den rättspsykiatriska enheten som ska byggas får rätt storlek, kan ta emot rätt patienter och håller över tid. Det skriver presidiernaa för de båda landstingsstyrelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista