örebro

Pengarna till Örebro Goes Global är slut

Ingen lön sedan i mars. Den situationen har de 17 personerna hamnat i som är anställda av Örebro Goes Global. Det kommunala projektet som blev eget företag har slut på pengarna och har nu bett Örebro kommun om hjälp. Murad Artin (v) är mycket kritisk och menar att den politiska majoriteten har lurat de anställda.

Vänsterpartisten Murad Artin säger att deltagarna i projektet har varit hos honom och varit gråtfärdiga för att de inte har fått någon lön. De har tvingats låna pengar av vänner.
-Man utsätter dem för skuldfälla här. Det är fruktansvärt allvarligt för de människor som Richard Vappelin är ansvarig för.

Örebro Goes Global är projektet som förvandlades till ekonomisk förening. Tanken är att arbetslösa invandrare ska jobba som exportsäljare av ny miljöteknik. Hittills har det gått sisådär.   

Gruppen om 17 personer har inte lyckats sälja någonting, så här långt. Och nu finns inga pengar kvar och därmed har inga löner kunnat betalas ut.

Men Richard Vappelin, moderat ordförande i Vuxen och arbetsmarknadsnämnden i Örebro tror fortfarande på idén som han sjösatte. Men han medger att det kanske ställdes för höga krav på att företaget skulle stå på egna ben snabbt. Nu försöker han hitta en lösning så att de anställda ska få lön.

Antingen ge bekedet att de får klara sig på egen hand.
- Då har vi 17 stycken personer som står i kö på försörjningsstöd på måndag. Eller också säger vi okej, vi hjälper er över en brägränsad period för samma pengar, så att säga, för att vi tror att de är självförsörjande när hösten kommer.

Enligt Richard Vappelin förs nu resonemang med tjänstemän inom Social välfärd om det finns möjligheter att få loss pengar för att försörja de 17 deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista