Scanpix
vårdkonflikten

Tillbakavisar anklagelser om strejkbryteri

Vårdförbundet i Örebro fortsätter att anklaga arbetsgivaren Landstinget för strejkbryteri. Arbetsgivaren låter oorganiserade sjuksköterskor och barnmorskor utföra arbete som är uttaget i strejk, och där vårdförbundets medlemmar är varslade. Men Landstinget anser att det absolut inte handlar om strejkbryteri. 

-Vi hävdar definitivt att detta är inte strejkbryteri. Att vi har olika uppfattningar i den här frågan, det har framgått från första stund när vi träffade Vårdförbundet första gången inför strejken. Det säger landstingets förhandlingschef i Örebro län, Roland Hennerdal.

Roland Hennerdal menar att det är varje medarbetares eget val att jobba eller inte om man inte är med i facket.
- Vi ser det så att varrje person har rätt att välja eller inte välja om man vill vara med i en fackförening. Det här är den uppfattning som vi har från arbetsgivarhåll tillsammans med alla andra landstingen.

Men Vårdförbundet står ändå fast vid sina anklagelser att det är strejkbryteri. Och det handlar inte om att vara oorganiserad eller inte, hävdar Siv Wallberg som är vice ordförande i Vårdförbundets avdelning Örebro.
- Vi pratar inte om att man inte har rätt till det. Vi pratar om att man inte ska vara på de arbetsplatser där vi har lagt varsel.

Roland Hennerdal förklarar att landstinget har gjort vissa förflyttningar när det har blivit mycket oro bland medarbetare.
- Detta har vi gått Vårdförbundet till mötes på, för atr inte våra medarbetare ska behöva komma ikläm på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista