kumla

Anhöriga anmäler hemtjänsten

Döttrarna till den man från Kumla som låg hemma med tarmvred i tre dagar och som senare dog på USÖ, är djupt kritisk till Kumla kommuns agerande och ifrågasätter kompetensen hos de vårdansvariga. Christina Hartman och Maritha Karlsson fick inte veta att deras pappa förts till sjukhus med svåra buksmärtor, och kommer anmäla händelsen till patientnämnden.

– Vi fick inte veta någonting, säger Maritha Karlsson. Lika besviken är hennes syter Christina Hartman som säger att hon känner sig lurad.
– Jag sa till hemtjänsten att jag törs inte bli gammal i den här kommunen om det är så här det går till, om man gör så här med sina gamla. Jag tycker det är fruktansvärt, säger Christina Hartman.

Deras 85-åriga pappa hade legat i sitt hem och spytt i tre dagar innan hemtjänstpersonalen i samråd med ansvarig sjuksköterska bestämde att han var i behov av sjukhusvård. Vad ingen visste då var att mannen hade tarmvred och inte maginfluensa som de trott hela tiden.

Mannen hade tidigare sagt att han inte ville belasta sina barn, så hemtjänsten valde att inte ringa döttrarna. Inte ens när han blev sämre och skickades med ambulans för intensivvård. På Universitetssjukhuset i Örebro visste man inte om att mannen hade två döttrar som levde i tron att deras pappa var frisk, men i själva verket svävade mellan liv och död efter en bukoperation.

Om kommunens hemsjukvård skickat en remiss i samband med att mannen fördes till sjukhuset, skulle kontaktuppgifter till anhöriga finns med. Mannen dog av blodförgiftning och syskonen fick aldrig träffa honom i vaket tillstånd.

Maritha Karlsson tycker att om det finns anhöriga så ska de kontaktas även om pensionären sagt ifrån. Hennes pappa hade diabetes och hade varit sjuk i flera dagar. Det går inte att säga om han var klar i huvudet när han sa att han inte ville belasta sin familj.
– Jag hoppas innerligen att det här aldrig kommer hända igen, säger Martiha Karlsson.

Kumla kommun har gjort en så kallad Lex Maria anmälan där Socialstyrelsen kommer att granska fallet och se om några fel har gjorts. Svar från ansvarig sjuksköterska kommer i våra nyheter senare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".