kumla

Kvarntorp högintressant för uranbrytning

Det kanadensiska företag Ucore Uranium som vill provborra i Kvartorp för att leta efter bland annat uran, har stora förväntningar på marknaden för kärnbränsle. Vd:n Jim McKenzie tror att uran kan ge goda förtjänster inom några år. På tisdag träffas företrädare för företaget och Kumla kommun för att prata om Kvarntorpshögen.

På Ucore Uraniums hemsida berättar vd:n Jim McKenzie berätta om framtidsutsikterna. Han beskriver att branschen har möjlighet att växa med omkring 40 procent de närmaste åren.

Det är växthuseffekten, tillväxten i världen, framför allt i Kina, Indien och Ryssland som gett frågan om kärnkraft en ny aktualitet. Ucore Uranium hävdar att över 200 nya reaktorer planera runt om i världen. Den uppgiften tillbakavisas med kraft från Greenpeace. Där pratar man mer om en handfull nya kärnkrafts reaktorer.

I sydnärke väcker planerna på att undersöka området starka reaktioner. Inte minst är kommunledningen i Kumla intresserad av att åratals arbete med Kvarntorpsområdet inte ska vara i onödan.

Ucore Uraniums vd Jim Mackenzie menar att han är väl medveten om att det finns en bred folklig opinion på platser där man vill bryta uran, men menar att allmänheten behöver utbildas och förstå att man kan göra bra saker med kärnkraft inte bara vapen.

När SR Örebro kontaktar Ucore Uranium i Canada för en intervju avböjar företaget vänligt men bestämt att vara med i en intervju. Man är väl medveten om att det finns en skidbacke, en konstutställning och lokal oro. Just nu vill man bara kolla data och göra en bedömning om Kvarntorp är intressant. Först när företaget kommer så långt som till att vilja utvinna skiffern, så vill man framträda offentligt.

På tisdag träffas Ucore Uranium och kommuledningen i Kumla för ytterligare diskussioner om Kvarntorpshögen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista