Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Allt fler blir lurade på internet

Allt fler privatpersoner blir lurade när de handlar varor på internet. De flesta anmälningar kommer från personer som handlat på auktions- eller annonssidor på nätet.

Internetshopping är ett bra alternativ för den som inte gillar att trängas i affärer elller som har ont om tid. Men det gäller att vara på sin vakt, bedrägerierna ökar stadigt, säger Anders Ahlqvist.

- Antingen annonserar man ut något som man sedan inte levererar när man fått betalt, eller så beställer man varor som man inte tänker betala för.

Anders Ahlqivst menar att anledningen till att bedrägerierna ökar är att bdragaren genom en annons på nätet effektivt når ut till en stor mängd människor och det går snabbt och lätt.

För att undvika att bli lurad råder Anders Ahlqvist köpare och säljare att använda sig av den leveransgaranti som alla svenska auktions- och annonssajter erbjuder. Där sker betalningen genom en mellanhand och på så vis har ingen part både pengarna och varan samtidigt.  

Han menar även att man ska läsa annonser kritiskt.

- Om det låter för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Är det för billigt eller för bra på något annat sätt, då är det oftast något som inte är riktigt sjysst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".