Vägfärja Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Vinöfärjan fortsatt bemannad dygnet runt

Vinöfärjan kommer även i fortsättningen att ha bemanning dygnet runt. Vägverket och Landstinget har skrivit ett avtal där landstinget går in med ca 150 000 kronor per år så att Vinöborna kan ta sig till sjukhus även nattetid.

Marie-Louise Forsberg Fransson som är socialdemokratiskt landstingsråd säger att det var viktigt för Landstinget att färjan finns tillgänglig dygnet runt.
- Det kom till vår kännedom att Vägverket tänkte dra in beredskapen som fanns kvällar och nätter. Då har vi blivit kontaktade via Länsstyrelsen av Vinöborna, som såg att det här var ett jättestort problem.  

Marie-Louise Forsberg Fransson säger att det är viktigt att det finns möjlighet till ambulanstransport eller att de boende på Vinön själva kan ta sig till fastlandet och sedan ta sig till sjukhus, utifall att det händer någonting nattetid. Därför har landstinget beslutat att gå in med 150 000 kronor per år för att säkra beredskapen nattetid.

Mona Blixt bor på Vinön, hon säger att det är väldigt viktigt att färjan även fortsättningsvis bemannas nattetid.
-Det är viktigt för alla medborgare att kunna ta sig till sjukhus om man blir sjuk.
Lotten Herrman på Vägverket säger att det egentligen inte finns något som reglerar att Vägverket har skyldighet att ha beredskap nattetid.  
- Men hitills har det fungerat praktiskt i och med att det är många som har bott på Vinön och som har jobbat på färjan.  Nu är det allt fler som inte gör det och då har frågan ställt på sin spets.   

På sommaren bor det cirka 350 personer på Vinön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista