Otydligt ansvar för äldres psykiska hälsa

Många äldre mår dåligt psykiskt utan att få rätt hjälp. Orsaken är att ansvaret för äldres psykiska hälsa är så otydligt. Ansvaret svävar i dag fritt mellan flera vårdgivare. Det konstaterar Socialstyrelsen i en rapport på måndagen.

Susanne Rolfner Suvanto som är utredare på Socialstyrelsen säger att det är väldigt allvarligt eftersom det riskerar att innebära att de som är över 65 år inte får tillgång till samma vård coh stöd som de som är yngre.

- Det betyder ju ett ökat lidande för den enskilde men också att det kan innebära ökade kostnader för samhället på andra ställen, helt enkelt därför att man inte får hjälp i rätt tid.

Ångest och depressioner är vanligt bland äldre, och män över 65 år har den högsta självmordsstatistiken. Ett riktigt folkhälsoproblem menar Socialstyrelsen.

Många av de här tillstånden går det att ge medicin för eller fånga upp i samtal. Men frågan är vem som bär ansvaret? Primärvården, geriatriken, psykiatrin och den kommunala omsorgen behöver samarbeta bättre menar Socialstyrelsen.

I Örebro kommun har man bestämt sig för att söka upp alla som fyllt 75 år, säger Tommy Henningsson som är chef för vård och omsorg.
- Det innebär att alla som fyllt 75 år kommer att få ett besök av en sjuksköterska, arbetsterapeut och en biståndshandläggare för att ur ett särskilt frågeformulär fånga upp hur de har det i sitt boende. Men också att upptäcka den psykiska ohälsan. 

Enligt Tommy Henningsson kommer det att bli flera samtal, och alla oavsett om man har behov av vård eller inte, kommer att få besök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".