Klassrum Foto: Dan Hansson/Scanpix

Bara behöriga lärare ska få fast tjänst

För att få en fast anställning som lärare så måste man vara behörig, det föreslår en statlig utredning. Förra veckan kom ett förslag om att obehöriga lärare kan få sätta betyg endast i samråd med en behörig kollega. De båda förslagen innebär begränsningar för obehöriga lärare på landets skolor.

Sofia Larsen, centerpartist från Örebro och ordförande för riksdagens utbildningsutskott, stödjer förslagen.
- Lärare ska vara utbildade i skolan, det står också i dagens skollag. Men inom den skollag som är i dag så har man en undantagsparagraf som används alldeles för flitigt av kommunerna runt om i vårt land.

Gösta Sundvall som är vice ordförande för lärarförbundet i Örebro län hoppas ändå att det kan göras ett undantag för yrkeslärare.
- Det finns lärarkategorier som det har varit jättesvårt att få utbildade lärare till. Det är inom slöjd - trä, metall och textil.
Jag menar inte att man inte ska rekrytera behöriga men det kanske behövs andra åtgärder för att stimulera dem som har tidsbegränsade förordnanden.

Sofia Larsen håller med.
-Yrkeslärare är ett undantag, de ska kunna utbilda sig med lön under tiden för att kunna få den pedagogiska delen. Vi har sett att det är otroligt svårt att få tag på yrkeslärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista