Jan-Åke Björklund Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Majoriteten vill bilda regionkommuner

Det finns en stor majoritet bland företrädare för kommuner och landsting att bilda regionkommuner. Det framgår av en rapport från regeringens särskilda utredare Jan-Åke Björklund, som på tisdagen överlämnade en sammanställning av samtalen till kommunminister Mats Odell.

Regionkommun Svealand är den regionkommun som Örebro län är tänkt att ingå i.
Utöver Örebro län är Gävleborgs län, Dalarna och Uppsala län intreserade av ett samgående. Dessutom väntar man på besked från Värmland och Västmanland.

Jan-Åke Björklund säger att det som länen har gemensamt är den specialiserade sjukvården och en gemensam näringsstruktur, med väldigt starka industrilän som jobbar ihop.

Förhoppningen finns att regionkommunerna kan bildas år 2011.

Men Örebro kommun ställer sig tveksam till samgåendet med de aktuella länen. Kommunstyrelsen vill hålla fler dörrar öppna, och vill utveckla det samarbete som finns inom Mälardalen.

Regeringen har ännu inte lyckats enas i regionfrågan. Moderaterna är starka motståndare till en ny regionindelning, åtminstone i regeringen. Ute i landet finns det gott om län, där moderaterna är för en ny regionindelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista