örebro

Har fortfarande inte fått sina löner

Det är slutet av maj och de 17 deltagarna i exportprojektet Örebro Goes Global har fortfarande inte fått lön för april och maj. Deltagarna är högskoleutbildade personer med invandrarbakgrund och arbetar med export av svenska produkter.

Gunta Westin, är en av deltagarna som inte fått lön på två månader.
- Vi har räkningar som måste betalas. Det är en svår tid, många personer är deprimerade.  Det är svårt att komma till arbetet. Fast vi fortsätter varje dag, vi kommer till arbetet och gör det bästa som vi kan.

Britt-Inger Öhrenius är projektledare för Örebro Goes Global som vädjar till att Örebro kommun går in och tar ett ansvar.
- Örebro kommun bör förstå att det handlar om medborgare i Örebro som istället för att gå till ett arbete enbart skulle få bidrag och vara hänvisade till sysslolöshet. Det förlorar ju alla på.

Ordförande i den nämnd i kommunen som är ansvarig för projektet, Richard Vappelin, säger att inget är klart ännu med lönerna eller eventuellt försörjningsstöd. Det handlar om att eventuellt ge hela gruppen försörjningsstöd några månader fram till hösten.

Britt-Inger Öhrenius är halvt nöjd med en sådan lösning.
- Allt som kan underlätta för de här dugliga människorna att känna sig mer trygga och må bättre, det är i någon mening en lösning. Men skulle det se riktigt bra ut då skulle man garantera en lösning på ett år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista