FJUGESTA

Beslut om torvbrytning tas av regeringen

Regeringen ska nu avgöra om ett företag ska få starta torvbytning utanför Fjugesta. Nyligen sa Länsstyrelsen nej till företagets Neovas ansökan, om att få bryta torv på Övratorpsmossen under de kommande 25 åren.

Neova ger dock inte upp, de vill istället att myndigheterna sätter upp gränser för hur företaget får jobba.

Ett fyrtiotal personer, både markägare och boende, protesterar mot företagets planer på torvbrytning.
Ulf Hellström är en av grannarna till mossen, som är mycket kritisk till att det ska ske torvbrytning där. Och han får starkt stöd för sin dystra bild av vad torvbrytningen skulle betyda för de som bor i närheten. 

Nyligen sa länsstyrelsen nej till företagets Neovas ansökan om att få bryta torv där under de kommande 25 åren. Bullret och dammet från torvbrytningen tycker länsstyrelsen skulle vara, en oacceptabel stor störning för de närboende, som det står i beslutet.

Men Neova ger inte upp. Marcus Rejnevik som är företagets kommunikationschef tycker att länsstyrelsen istället skulle ställa upp gränser för hur företaget får jobba. 

Nu blir det alltså regeringen som till slut bestämmer om det ska bli torvbrytning på Övratorpsmossen. Och Ulf Hellström hoppas att regeringen inte kommer fram till något annat än länsstyrelsen redan har gjort.

Regeringen väntas ta beslut tidigast i slutet av hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista