Nora

Sympatistrejk i Järnboås

Föräldraföreningen vid Järnboås skola i Nora kommun uppmanar föräldrarna att hålla barnen hemma från skolan på torsdag. Detta som en sympatistrejk för nedläggningen av systerskolan i Dalkarlsberg. På skolan i Järnboås sitter det röda strejklappar och alla elever och föräldrar är informerade, berättar Lena Zaring i Föräldraföreningen i Järnboås.

Skolbarnen i Dalkarlsberg ska flyttas. Elevunderlaget är för litet för att det ska fungera socialt och pedagogiskt, menar skolpolitikerna. Järnboås skola är också en landsbygdsskola med närmare 80 elever från förskoleålder till och med 6:e klass. Skolförvaltningen har precis fått i uppdrag att se över hur länge det är möjligt att driva skola där. Därför är föräldraföreningen i Järnboås ute i en sympatistrejk.

Richard Linder, bildningschef i Nora, kommenterar skolstrejken med att föräldrar och elever bryter mot skolplikten. Men om strejken bara är under en dag så tror Richard Linder inte att kommunen kommer ingripa mot strejken mer än att berätta att det inte är lagligt. Däremot tror han att strejken kan ha verkan.
– Politikerna i Nora är engagerade och lyhörda och jag tror alla människor är påverkbara och det är ju bra, säger Richard Linder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista