Vivalla. Foto: Lars Ekelöf/SR.
örebro

ÖBO vill få bättre blandning

Det kommunala bostadsbolaget i Örebro, ÖBO, vill få en bättre blandning av människor i sina bostadsområden. Därför föreslås en blandning av ägandeformer. Det förslaget tycker kommunalrådet Staffan Werme (fp) är bra. Ett av de områden som omnämns är Vivalla, men åsikterna bland de som bor i Vivalla går isär.

Staffan Werme tycker att det vore bra att låta hyresgäster köpa sina lägenheter istället för att bara hyra dem. Tanken är att få en bättre blandning i bostadsområdena för att locka både nya svenskar och gamla svenskar till områden som Vivalla.
– Människor från flera olika samhällskategorier skulle lockas hit om här fanns möjlighet att inte bara hyra sin lägenhet utan också kunna äga den, säger folkpartistiska kommunalrådet Staffan Werme.

För att locka de boende till att köpa sina lägenheter vill ÖBO ge några erbjudanden. Dels säger ÖBO att de kan gå i borgen för sina hyregäster som behöver söka lån. Och dessutom är ÖBO beredd att köpa tillbaka lägenehterna inom 10 år om så behövs.

Men Örebro kommuns egen stadsjurist Stefan Olsson varnar för att det är tveksamt om den här lösning med erbjudanden från ett kommunalt bostadsbolag är korrekt rent juridiskt. Men det får inte kommunalrådet Staffan Werme att backa. Han hänvisar till att det finns två olika bilder av vad man får göra. Statsjuristen säger en sak och Sveriges kommuner och landstings jurist säger att det ryms inom lagens råmärken.
– Då måste jag utifrån syftet att minska utanförskapet ge fler bättre villkor den här vägen. Fungerar inte det här så får vi ta ett omtag, men vi kan inte stoppa arbetet, säger Staffan Werme. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".