Brobyggare på E 18 får bakläxa

Två brobyggen på den nya sträckningen av E18 mellan Lekhyttan och Adolfsberg utreds nu av utomstående expertis. Anledningen är att det har upptäckts brister i betongjutningen, det säger Håkan Nicander som är projektledare på Vägverket Region Mälardalen.

-Vi har tagit del av delar av utredningen, och kan konstatera att det handlar om estestik och beständighet, säger Håkan Nicander.

De första utredningsresultaten som nått Vägverkets ansvariga tyder inte på några större konstruktionsfel, utan mer ytliga åkommor som måste göras om.

Det hela utreds nu av CBI Betonginstitut, som är experter på betongkonstruktioner och utredningar av det här slaget.

Felet består, vad man vet i nuläget, av att det blivit skumbildningar i betongen . Det får inte förekomma, men har ändå upptäckts av Vägverkets inspektörer.

Håkan Nicander, som är Vägverkets projektledare för vägbygget, tror inte att det kommer att fördröja bygget av E18:s nya sträcka Lekhyttan - Adolfsberg. Han försäkrar att kostnader som brofelen medför inte kommer att belasta Vägverket och skattebetalarna.

-Däremot kommer det kosta entreprenörer och leverantörer att få ordning på det här, säger Håkan Nicander på Vägverket Region Mälardalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista