karlskoga

Häktades för grovt rån

Den 32-årige Karlskogabo som misstänks för grovt rån i Berlin 1995 häktades på onsdagen vid Karlskoga tingsrätt. Mannen tros vara den sjunde personen som medverkade till ett spektakulärt rån i Berlin, där rånarna grävt en 170 meter lång tunnel in under den bank som senare rånades.

Mannen greps i Karlskoga tidigare i veckan. Tyska myndigheter har utfärdat en europeisk arresteringsorder mot mannen och vill få honom överlämnad.

Mannen, som nekat till misstankarna, har redan dömts för rånet i Libanon.

Sex eller kanske sju personer medverkade vid rånet och kom över minst 75 miljoner kronor, varav 46 miljoner fortfarande är spårlöst borta.

Under ett års tid hade rånarna grävt en 170 meter lång tunnel in i banken.

Dagen för rånet gick fyra personer in i banken klockan tio på förmiddagen och tog 16 personer som gisslan. Sedan gick två personer till in i banken. Men de gick in via den tunnel som man hade grävt och som förstås var okänd för alla andra.

Teres Larsson, frilansjournalist i Berlin som har pratat med åklagarmyndigheten i Berlin säger att den Karlskogabo som gripits i Sverige är en sjunde person. Han ska enligt åklagaren ha varit med och grävt tunneln, men åklagaren utesluter inte att han även varit inne i banken.

När rånarna tagit gisslan begärde de en lösensumma på 17 miljoner DMark av polisen. Man skickade ut en av kvinnorna i gisslan med en lapp där det stod att man ville ha pengarna och sedan lät man bankdirektören sköta alla förhandlingar med polisen.

Fem miljoner DMark lyckades polisen få ihop. Men den summan var inte rånarna nöjda med. De satte en deadline samma natt oc krävde hela summan och ville ha en helikopter och en flyktbil.

Före klockan fyra tidigt nästa morgon stormade polisen banken. Men då var banken tom. Rånarna hade givit sig iväg genom den grävda tunneln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista