Obolhärvan

Hoppas få hjälp i jakten på ägarna

Det kan finnas en öppning för borgenärerna i den omfattande Obol-konkursen. Ägarna till investmentbolaget Obol, Bo Johansson och Jan Saradlic, flydde utomlands när det började hetta till och investerarna krävde sina pengar tillbaka.

Advokat Einar Wanhainen är konkursförvaltare och har inte haft en aning om var de både brottsmisstänkta huvudmännen funnits.
-Nej inte någon annan information än den jag fått genom massmedia.

Nu har Einar Wanhainen fått besked att ekobrottsmyndigheten intervjuade Bo Johansson i Bryssel härom dagen och att myndigheten också talat med Jan Saradlic, som hade sitt säte i Örebro där Obols europakontor fanns.

Obol som fram till 2006 gav sken av att vara en schweizisk miljardkoncern slarvade bort pengarna för hockeyspelare och småsparare, men också för Längmanska företagarfonden i Luleå. Omkring 100 miljoner kronor är kraven från borgenärerna.

Men att reda ut i ett konskursbo som saknar bokföring, där förvaltarna inte har en aning om tillgångarna och där ägarna håller sig undan utan att hjälpa till med utredningen - det är ett praktiskt taget omöjligt jobb. Men när nu konkursförvaltaren Einar Wanhainen fått reda på att i alla fall Bo Johansson finns på Sicilien vädrar han morgonluft.

- Att han finns inom ett EU-land gör det i princip lättare att kunna använda de konventioner som finns mellan EU-länderna om assistans i konkurs och rättsliga angelägenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista