Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

Allt fler firar nationaldagen

Antalet svenskar som firar nationaldagen har ökat kraftigt sen nationaldagen blev officiell helgdag för fyra år sen. Men svenskarna har fortfarande ett kluvet förhållande till den nya högtiden.

Det säger Richard Tellström som studerar nya traditioner vid Restauranghögskolan i Grythyttan.

- Vi verkar ha en tudelad hållning till fenomenet, det är inte alldeles lätt för oss att vara svenskar i nationell mening, säger Richard Tellström.

Nej, att fira nationaldagen som svensk är inte helt lätt - dagen saknar ju festtraditioner här i Sverige, så de behöver uppfinnas. Och det sker just nu genom att vi plockar festdetaljer från andra högtider och sätter samman till ett slags nationaldagsfirande - det kan vara sill och nubbe, färskpotatis, jordgubbar eller rabarber.

Oavsett om vi firar för att det är just Sveriges nationaldag eller för att vi helt enkelt är lediga, så intar den lite festligare måltiden en särställning - gärna i form av en picknick, ett restaurangbesök eller en middag i goda vänners lag.

När Richard Tellström har intervjuat människor om deras nationaldagsfirande så har han också sett att firandet successivt tagit alltmer fart, från ett lite trevande firande 2005 då 14 % svarade att de firade nationaldagen, till 36 % 2007. Hur framtidens nationaldagsfiranden och nya nationaldagstraditioner kommer att se ut är dock för tidigt att sia om:

- Det beror på hur viktig den här dagen blir för oss. Hur den fungerar i början av sommaren, hur den är kopplad till andra fester som ligger precis vid den här tiden. Jag tänker på skolavslutning, pingstafton, konfirmationer, hur kommer dagen att förhålla sig till dem. Vi får väl anledning att återkomma till det, för den är ju bara i sin början än, avslutar Richard Tellström.

Urban Björstadius, Vetenskapsradion.

urban.bjorstadius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista